top of page

Tips till elever och föräldrar

Kom i god tid, senast 20 minuter innan lektionen börjar. På anslagstavlan i stallet sitter ”hästutdelningslappen” där det står vilken häst som man skall rida.

Du som har elev i nybörjargrupp måste se till att någon förälder eller anhörig är närvarande och hjälper till att leda hästen i början. På ridskolan finns tyvärr inte ledare till en hel grupp så vi måste be er om hjälp med detta. Du kommer nog att upptäcka att det är ett bra tillfälle att ha kul och lära sig något tillsammans med ditt barn.

All ridning skall ske med godkänd hjälm! Om du inte har en egen hjälm finns detta att låna på klubben. Tänk på att rida i ett par stadiga skor med klack eller ridstövlar.

 Det är även bra om eleven använder säkerhetsväst som är godkänd.

 

Vi önskar Er välkomna till ridklubben och hoppas att Ni skall trivas hos oss.

Klädsel och utrustning

Godkänd hjälm är obligatorisk. Rid i ett par stadiga skor med klack eller ridstövlar, detta pga säkerhetsaspekten. Ta aldrig av dig ett plagg utan att någon håller i din häst. OBS! Tänk på att ha rätt kläder efter väderlek. Handskar är nästan alltid nödvändigt, både för att undvika skav och för att det lätt blir kallt om händerna.

Tänk på att ta med ridkläder även till teorin som kan innehålla praktiska moment.

Man måste inte köpa ridbyxor och ridstövlar när man börjar rida, men man bör tänka på att använda sko eller stövel med låg klack, detta av säkerhetsskäl. Långbyxor skall användas. Det är bra om de inte är för snäva eller har tjocka sömmar som kan skava. Man får inte rida i kjol eller kortbyxor även om det ibland kan vara varmt. Tänk också på att ta på varma kängor och tjocka vantar, när det blir kallare ute, ridhuset är inte isolerat.

Pony Ride
DSC_8498.jpg

Före lektionen

Du skall komma till stallet i så god tid att Du hinner borsta, kratsa hovarna, sadla och tränsa före lektionen. (Om inte hästen redan går lektion).

Noggrann rengöring av hästen före sadling och tränsning skall göras av alla som inte har en färdig häst. En del hästar är känsliga i pälsen, använd en mjuk borste. Tryckskador uppstår lätt på hästar om de inte är rena. Glöm inte att kratsa hovarna före ridning. Borstar hänger i ryktpåsar märkt med hästens namn vid varje häst. Lägg alltid tillbaka borstarna i påsen.

Använd rätt ryktpåse till rätt häst – blanda inte borstarna.

Att sadla och tränsa

Kontrollera att sadel och schabrak placeras på rätt ställe på hästens rygg. Schabraket får inte vara vikt. Kontrollera att hela sadeln täcks av schabraket. Ev underlägg ska sticka ut lika mkt framför som bakom sadeln. Sadelgjorden ska bara spännas på första hålet i stallet. Ta gärna hjälp av personal om du känner dig osäker.

Tränsa alltid hästen sist av allt. Käkremmen ska spännas löst.

När den väl är tränsad kan du inte lämna hästen.

Sätt aldrig fast hästen i bettet.

Ett antal hästar har benskydd. Knäppningen ska gå bakåt på utsidan, de ska sitta stadigt så de inte glider eller vrider sig men inte för hårt.

Be gärna någon om hjälp om du är osäker på hur de skall sitta.

sadlar

Uppsittning

 Använd gärna pallen vid uppsittningen, det underlättar för hästarna eller be din instruktör hålla emot i andra stigbygeln så att sadeln inte glider. Spänn sadelgjorden i etapper ett hål i taget. Vid uppsittning är det viktigt att du landar mjukt på hästens rygg.

Efter lektion

Efter lektionen skall du sadla och tränsa av (om inte hästen skall gå nästa lektion) och borsta hästen och kolla hovarna så ingen sten mm fastnat, lägg gärna på hästen filt/täcke (de som hänger vid hästen) om det är kallt.

 

Se efter så att grimman sitter på ordentligt och ev boxdörr är ordentligt stängd så att inte hästen kommer lös.

 

Bettet tvättas noga med vatten. Ta en borste och borsta rent vojlock och sadelgjord från svett, hår och grus. Lädret torkas av med lädertvål och lite vatten på en svamp, det skall inte löddra.

 

Lägg tillbaka borstarna. Använd rätt ryktpåse till rätt häst – blanda inte borstarna!

 

Alla grupperna mockar hos hästarna under kvällens lopp. Mockning på kvällarna innebär bara att man plockar ut ”skithögarna”.

Ovanstående punkter innebär att eleven är klar att lämna ridskolan 15 – 30 minuter efter lektionens slut.

Ordningsregler

Oordning i stallet i form av skottkärror, grepar, ryktlådor, borstar med mera i gångarna medför en stor säkerhetsrisk för både hästar och människor. Det är därför viktigt att hålla ordning i stallet och att vara noggrann med att plocka undan efter sig.

Tänk på att stallet är hästarnas hem. Håll en låg ljudnivå och spring inte.

Häst Stall porträtt

Stalltjänst

Alla elever från 10 år får tilldelat stalltjänst 1 - 2 helgdagar per termin som ett led i hästutbildningen. Det tar ca 1,5 - 2 tim per tillfälle och ansvarig / handledare finns på plats. 

De vuxna / vana ungdomarna står som "resurs " och då vet ansvarig att de klarar leda hästar eller självständigt sköta en fodring el dyl. Ansvarig kommer göra upp tider och uppgifter med er. 

De mer ovana och yngre är medhjälpare vid mockning och hö "packning" mm på förmiddagen. 

Läs den info som står på anslagstavlan för mer info om tider mm. Det är viktigt att ni antingen ser till att rätt tel nr till er står på stalltjänstlistan i stallet eller kontaktar den som är ansvarig under "din" dag.  Detta för att kunna kontakta er vid behov för att kunna planera dagen på bästa sätt. Har ni inte möjlighet just den tilldelade dagen ber vi er att i förhand byta med några andra elever på listan, och då göra tydlig notering där om detta.

bottom of page