top of page

Löshoppning

Arrangeras inte på fasta tider, håll utkik här på hemsidan och på facebook för nästa träningstillfälle och hur anmälan sker.

Löshoppning är inte bara nyttig träning för unga hästar - även äldre hästar och ponnyer mår bra av att tränas allsidigt, där löshoppning är en bra övning. 

Vi utgår från ungponnytestet när vi arrangerar löshoppning på FRK. Löshoppningen sker över tre hinder. Trehinderssystemet består av ett huvudhinder, som är en oxer, och två hjälphinder. Hindren placeras på specifika avstånd, med ett galoppsprång mellan varje hinder.

 

Löshoppning inleds alltid över låga hinder. Det är endast det tredje hindret, oxern, som höjs till högre höjder. Hjälphindren ligger kvar på en låg nivå (max 60 och 80 cm) under hela träningen. 

Det är bra att vara flera personer som hjälps åt under löshoppningen

Arrangören står med

- en person som driver på, om hästen behöver hjälp med framåtbjudningen mot hindren 

- en person som står vid hindren för att hjälpa till lite extra, samt höja och sänka hindren. 

Person som anmält en häst står med

- en person som släpper hästen

- en person som tar emot/fångar hästen efter serien

Vi startar alltid med att leda hästen ett varv runt banan i skritt innan löshoppningen påbörjas, så att hästen är medveten om hur allt ser ut och slipper bli överraskad.

 

Sedan låter vi hästen lösgaloppera runt banan innan hindren sätts upp för att den ska förstå vad den förväntas göra. 

 

Var noga med att hästen lär sig att den ska stanna på spåret mellan varje språng för att lugna ner sig och få tid att fokusera. Då har vi också tid att korrigera hindrens höjd och placering inför nästa språng.

bottom of page